topbella

Jumaat, Mac 4

.:: Jika TaK KeNaL... TaK BeNCi... MaKa KeNaLi ia ::.


 اعوذ بالله السميع العليم من الشيطان الرجيم
بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum w.b.t...

Salam Mujahadah Sayyidul Ayyam...
Semoga pada hari Jumaat Barokah ini kita dapat mempertingkatkan lagi kualiti juga kuantiti amalan-amalan ibadah agar keredhaan dan rahmat ALLAH s.w.t menjadi milik kita semua.Semoga hari ini adalah lebih baik dari semalam.

Erm, jangan lupa baca Surah Al-Kahfi ya, banyak fadhilatnya selain terselamat dari fitnah Dajjal bagi sesiapa yang menghafal 10 ayat pertama surah tersebut. InsyaALLAH...Ikhwah dan Akhawat yang ku kasihi kerana ALLAH..

Pernahkan kalian mendengar istilah ini :

"Tak Kenal Maka Tak Cinta"

Rasanya istilah ini sangat masyhur dan tiptop penggunaannya di kalangan kita. Untuk mencintai, menyukai atau mengagumi seseorang yang lain, kita perlu mengenalinya terlebih dahulu, betul kan?!

Haa.... Bagaimana pula sebaliknya. Tak paham maksud sebaliknya? (",)

Erm.. Untuk menyintai atau menyukai seseorang atau sesuatu, kita perlu mengenalinya terlebih dahulu, setuju?

Begitu juga membenci dan menjauhi, untuk merasai perasaan itu kita seharusnya mengenali dulu "subjek" tersebut.
Jom... Kita ubah sikit istilah tadi, sikit ja ubah, kita tukar jadi :

.::"Tak Kenal, Maka Kita Tak Benci"::.
 
Aisyyy... Macam suspens je kan istilah terbaru ni...

Jengx3.... ^_^

Saudara juga saudariku Fillah....

Ingatkah kita pada MUSUH UTAMA kita? Musuh yang kekal abadi selama-lamanya... Musuh yang tak pernah kenal erti putus asa dalam menyesatkan manusia.. Yang telah dilontarkan dari syurga kerana keegoannya...
 
Ya... Benar... Dialah Syaitan atau Iblis Laknatullahi 'Alaih... Ia telah bermusuh dengan ayahanda kita Adam a.s, kerana keengganannya sujud bagi menghormati Adam a.s, kerana Adam diciptakan dari "tinn (tanahliat)" bukan sepertinya yang diciptakan dari "annar (api)".
 
Malahan dialah yang telah memohon untuk dipanjangkan usianya hingga ke hari kiamat, kerana matlamatnya yang satu, untuk menyesatkan juga memporakperandakan keturunan Adam a.s. iaitu manusia sehingga hari kiamat. 
 
Ia sentiasa menghasut keturunan Adam, mendatangkan perasaan waswas sehinggakan manusia termakan pujuk rayunya juga tertipu dengan kata-kata rayuannya. 

Firman ALLAH s.w.t maksudnya :
 
Dan ketika syaitan menjadikan mereka memandang baik pekerjaan mereka dan mengatakan: "Tidak ada seorang manusiapun yang dapat menang terhadapmu pada hari ini, dan sesungguhnya saya ini adalah pelindungmu". Maka tatkala kedua pasukan itu telah dapat saling lihat melihat (berhadapan), syaitan itu balik ke belakang seraya berkata: "Sesungguhnya saya berlepas diri daripada kamu, sesungguhnya saya dapat melihat apa yang kamu sekalian tidak dapat melihat; sesungguhnya saya takut kepada Allah". Dan Allah sangat keras siksa-Nya.(Surah Al-Anfal, ayat : 48)
 
~~~Na'uzubillahi Min Zalik~~~ 
 
 


...Aku berlindung dengan Allah dari syaitan yang direjam...

Iblis Azazil nekad untuk menjadi penderhaka, lalu dia meminta supaya Allah s.w.t. panjangkan umurnya hingga ke hari kiamat iaitu selagi wujudnya manusia.
 

Dia (Iblis) berkata (Surah Al-Israk, ayat :62) :

“Terangkan kepadaku inikah orang yang Engkau muliakan atas diriku? Sesungguhnya jika Engkau memberi tangguh kepadaku sampai hari kiamat, nescaya benar-benar akan aku sesatkan keturunannya, kecuali sebahagian kecil.” 
Permintaannya diperkenankan. ALLAH s.w.t. murka kepada syaitan laknatullah di atas sifatnya yang sombong, degil dan dengki.

Firman ALLAH maksudnya: “Pergilah, siapa di antara mereka yang mengikuti kamu maka sesungguhnya neraka jahanam adalah balasanmu semua, sebagai suatu pembalasan yang cukup.” Lalu Iblis Azazil dihalau dari syurga.

ALLAH s.w.t berfirman :

“Kalau demikian, keluarlah engkau dari syurga, kerana sesungguhnya engkau adalah makhluk yang direjam. Dan sesungguhnya engkau ditimpa laknat-KU terus menerus hingga ke hari kiamat.
(Surah Shaad, ayat:77-78)
Alam syaitan yang ghaib itu berpusat di empayar Iblis. Iblis laknatullah mengetuai kerajaannya selaku maharaja hingga ke hari kiamat. Ianya tiada pilihanraya di mana ada syaitan yang mencabar kerusinya. Iblis duduk di singgahsana memberi arahan dan terima laporan daripada syaitan yang berkhidmat untuknya, persis seorang presiden sebuah negara. Iblis mempunyai barisan menteri kanan yang setiap satunya mempunyai kerajaan tersendiri yang bernaung di bawah empayar Iblis.

Lima menteri kanan itu terdiri daripada anak-anaknya sendiri. Kita kena benci mereka kan? Kita tak kenal macammana nak benci.. Jomm... 

Mari kita mengenali menteri-menteri ini:-

1. Dasim

Malaun ini dikatakan anak emas Iblis laknatullah. Kenapa?!! Dasim serta seluruh rakyat kerajaannya berperanan memutuskan ikatan perkahwinan. Iblis sangat benci, berang dan dengki setiap kali ijab kabul dilafazkan. Si laknat ini tidak mengenal erti putus asa dalam menimbulkan rasa benci dan marah antara suami isteri. Apabila lafaz talak dijatuhkan, maka itulah kemuncak kegemilangan bagi kerajaan Dasim yang terkutuk.2. Al-A’war

Membentuk dan memudahkan laluan zina dan keruntuhan moral ialah tugas kementerian si durjana ini. Gembiralah Iblis apabila zina berleluasa dan lahir anak-anak luar nikah, kerana itu petanda keturunan Adam pincang.
3. Maswath

Anak Iblis yang satunya ini merupakan pakar jurusan menipu. Dia dan pengikutnya sentiasa membisikkan fitnah, khabar angin dan penipuan sehingga tersebar luas dalam kelompok manusia. Permusuhan dan sangka buruk sesama manusia merupakan matlamat hidupnya.
4. Zalnabur

Si terkutuk ini pula dan kakitangannya berkeliaran menghasut manusia hingga tercetusnya caci-maki, pertengkaran dan pembunuhan. Pusat operasinya adalah di tempat-tempat tumpuan orang ramai, seperti di pasar atau shopping mall.

5. Tsaba

Geng syaitan ini memburu orang yang ditimpa musibah atau masalah. Mangsa banjir, mangsa tanah runtuh, mangsa rogol mahupun mereka yang kematian orang tersayang termasuk dalam senarai ‘most wanted’ Tsaba. Mempraktikkan strategi yang menimbulkan buruk sangka terhadap Allah, manusia yang terpedaya akan mengeluh atas takdir diri dan menyalahkan Allah s.w.t. atas semua yang terjadi.

Tidak ada yang terlepas dari gangguan syaitan kecuali mereka yang dilindungi Allah s.w.t. Sebenarnya sejak dilahirkan, setiap bayi ditemani seekor syaitan bernama ‘qarin’ (syaitan ini umpama ‘baby sitter’ berbanding syaitan-syaitan lain yang mempunyai tugas tersendiri). Hanya selepas nyawa terpisah dari badan, tugas ‘qarin’ dikira beres.

Rasulullah s.a.w. bersabda:

“Tangisan bayi ketika kelahirannya (adalah akibat perbuatan jahat) dari syaitan.” (Riwayat Muslim dari Abu Hurairah r.a.)

“Setiap anak Adam pasti akan ditusuk di bahagian tepi (badannya) dengan jari-jarinya (Iblis) ketika dilahirkan, melainkan Isa bin Maryam sahaja. Iblis telah cuba melakukan tusukan tetapi tusukannya telah terhalang”. (Riwayat Al-Bukhari daripada Abu Hurairah r.a.)
Kita dah kenal kan "mereka"?!! Maka, salinglah kita ingat-mengingati antara satu sama lain.. Benci dan jauhi mereka. Sayangi diri dan saudara-saudara kita, kita semua adalah bersaudara, kita dari keturunan yang satu, tiada istilah beza antara satu sama lain di sisi ALLAH s.w.t. melainkan TAQWA.

P/s : Nukilan ini dikongsi dari seorang sahabiyah dari fb, maksue olah dan tambah sedikit maklumat. Syukran pada ukhti Jannah...


~~Tiada Istilah "cannot share & copy" dalam menyebarkan dakwah dan ilmu~~


**Hidup kita keseluruhannya milik ALLAH s.w.t**

(=^_^=)

0 Komen & Pandangan:

Catat Ulasan

:: من أنا ::

Foto saya
Mu'tah, Karak, Jordan